ΧΡΕΝΟ ΡΙΖΑ ΚΟΜΜΕΝΗ ΚΙΝΑΣ
Εαν χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα για το προϊόν που έχετε επιλέξει απο την διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα.
Χρένο (Horseradish)
Το χρένο είναι πολυετής πόα της οικογένειας των σταυρανθών (Brassicaceae) με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ασία.
Στη μαγειρική το χρένο συνοδεύει κυρίως το ψητό βοδινό και τα λιπαρά ψάρια. Είναι το βασικό συστατικό για τη διάσημη σως (horseradish) χορσράντις ή σάλτσα χρένου. Ωστόσο, πέρα από την πικάντικη γεύση του και την διαπεραστική μυρωδιά, το χρένο συμβάλλει στη συντήρηση του κρέατος και του ψαριού χάρις στις βακτηριοστατικές και αντισηπτικές του ιδιότητες. Στην Ιαπωνία το χρένο έχει προοδευτικά αντικαταστήσει και το φυτό γουασάμπι στην ομώνυμη σάλτσα λόγω της σπανιότητας του στη φύση.
Οι ρίζες του φυτού αρχικά είναι άγευστες. Όταν οι ρίζες συνθλίβονται παράγουν ισοθειοκυανικό αλλύλιο (σιναπέλαιο), το οποίο ευθύνεται για την πικάντικη νότα στα φαγητά όπου προστίθεται τρίμμα της ρίζας, ενώ τα γλυκοσινολικά οξέα και οι φαινολικές ενώσεις αντιπροσωπεύουν την πολύπλευρη θεραπευτική δράση του βοτάνου. Άλλα συστατικά του χρένου αφορούν το πλούσιο μικροθρεπτικό του φορτίο με βιταμίνες Β, C και καροτίνη (προβιταμίνη Α), και ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Για να απελευθερωθεί πλήρως η γεύση του χρένου, η ρίζα του πρέπει να είναι φρέσκια και υψηλής ποιότητας όπως ακριβώς αυτή που προσφέρει η εταιρεία μας!
Ιστορικές αναφορές
Η Πυθία, είχε κάποτε εκμυστηρευθεί στον Απόλλωνα ότι η ρίζα του χρένου άξιζε το βάρος της σε χρυσό και ο μύθος μάλλον αφορούσε μια πολύ σωστή λαϊκή σοφιστεία. Αν και δεν υπάρχουν αναφορές όσον αφορά τη χρήση του στις γαστρονομικές απολαύσεις της εποχής, τα μπαχαρικά και μυρωδικά εκτιμούνταν ιδιαίτερα στην Αρχαία Ελλάδα. Επίσης έχουν διασωθεί μαρτυρίες όσον αφορά τη συστηματική καλλιέργεια και χρήση του ως θεραπευτικό βότανο (medicinal plant) με ανάλογες αναφορές ως «άγριο ραπανάκι», «άγριος ράφανος» και «αμοράκια» από Διοσκουρίδη, Πλίνιο και Κάτωνα. Κατά το μεσαίωνα, ρίζα και φύλλωμα του φυτού χρησιμοποιούνταν εντατικά για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ η ρίζα του προστίθετο ως καρύκευμα για το κρέας και το ψάρι σε χώρες όπως η Γερμανία, η Σκανδιναβία και η Μεγάλη Βρετανία.
The information below is required for social login
Σύνδεση
Δημιουργία νέου λογαριασμού