ΣΟΥΜΑΚ (SUMAC) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΣΟΥΜΑΚ (SUMAC) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

ΣΟΔΑ ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΣΟΔΑ ΔΙΤΤΑΝΘΡΑΚΙΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΟ ΙΝΔΙΩΝ

ΣΟΥΣΑΜΙ ΑΠΟΦΛΟΙΩΜΕΝΟ ΙΝΔΙΩΝ

ΣΟΥΜΑΚ (SUMAC) ΤΟΥΡΚΙΑΣ

0,59 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90087
Κωδικός θέσης:
01-34
Πόντοι που κερδίζεις: 118

Το sumac είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που προέρχεται από το φυτό Rhus coriaria, γνωστό και ως sumac ή κοκκινομούρα. Το sumac κατά κύριο λόγο παράγεται από τους καρπούς του φυτού, οι οποίοι ξηραίνονται και συνήθως αλέθονται σε μορφή σκόνης.

Το sumac έχει ένα ξινό, φρουτώδες άρωμα και γεύση, με ελαφρώς ξινόλαδες νότες. Χρησιμοποιείται ευρέως στη μεσογειακή και μέση ανατολική κουζίνα για να προσθέσει γεύση και χρώμα σε πιάτα όπως σαλάτες, ρύζι, σούπες, σάλτσες, μαρινάδες και ακόμα και σε κρέας και ψάρια. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για να δώσει ένα ξεχωριστό άρωμα και γεύση σε πιάτα.

Οι πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του sumac το καθιστούν επίσης ένα υγιεινό μπαχαρικό, με ορισμένες μελέτες που υποδεικνύουν ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Συνολικά, το sumac είναι ένα πολύπλοκο μπαχαρικό που προσφέρει μια μοναδική γεύση και πολλαπλές χρήσεις στην κουζίνα.

 
Το Σουμάκ προέρχεται από το Ιράν και έγινε γνωστό από την εποχή που οι Ρωμαίοι απόλαυσαν την χαρακτηριστική όξινη γεύση του. 
 
Είναι δημοφιλές στην Συρία, Τουρκία, Ιράν, Αίγυπτο και στις χώρες της ανατολής όπου χρησιμοποιείται αντί για λεμόνι και ξύδι λόγω της γεύσης του.
Τελευταία χρησιμοποιείται στην gourmet κουζίνα και των Ευρωπαϊκών χωρών σε σαλάτες, στο κρέας, κοτόπουλο, το ψάρι, το ρύζι αλλά και στις φακές και ρεβύθια. 
Συχνά καταναλώνεται με φέτες κρεμμυδιού με κεμπάπ και είναι συστατικό διαφόρων μιγμάτων μπαχαρικών. 
 
Ταιριάζει με σουσάμι, θυμάρι, με το κουκουνάρι, κόλιανδρο,  μαϊντανό, σκόρδο, τσίλλυ, κύμινο, και δίνει την ιδιαίτερη γεύση του σε σάλτσες, dip και μαρινάδες.
 
ΧΡΗΣΕΙΣ :
  1. Μαρινάρισμα κρέατος: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες για κρέας, όπως κοτόπουλο ή αρνί, για να προσθέσει γεύση και χρώμα.

  2. Πρόσθετο σε φαγητά με ψάρι: Το sumac μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαρνιτούρα για φαγητά με ψάρι, όπως ψητά ή σαλάτες με θαλασσινά.

  3. Μπαχαρικό σε μεσανατολικά πιάτα: Είναι συνήθεια να προστίθεται σε πιάτα όπως η fattoush (Λιβανέζικη σαλάτα), το μακλούμ (Τούρκικη σούπα) ή μπάμιες με ντομάτα και κρεμμύδια.

 
ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ :

Ένα δημοφιλές πιάτο που χρησιμοποιεί sumac είναι το Μπαμπά Γκανούζ.

Υλικά:
- 500 γραμμάρια φακές
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας sumac
- 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας
- Αλάτι και πιπέρι
- Λάδι ελιάς
- Νερό

Οδηγίες:
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
2. Βράστε τις φακές σε μια κατσαρόλα με νερό για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Αφαιρέστε τις από τη φωτιά και στραγγίστε.
3. Σε μια μεγάλη τηγανίτα, ζεστάνετε λίγο λάδι ελιάς σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν.
4. Προσθέστε το κρέας και συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να κατακαίει και να πάρει χρώμα.
5. Προσθέστε τις φακές, το sumac, την πάστα ντομάτας, αλάτι και πιπέρι στο μείγμα. Ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά.
6. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το κρέας και να δημιουργηθεί μια χρυσή κρούστα στην επιφάνεια.
7. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν σερβίρετε.

Αυτό το πιάτο είναι ένα απολαυστικό και θρεπτικό γεύμα που μπορείτε να απολαύσετε με ψωμί ή πάνω σε ρύζι. Η sumac προσθέτει μια μοναδική ξινή γεύση που αναδεικνύει τη γεύση των υπολοίπων συστατικών.

ΡΟΦΗΜΑ ΜΕ SUMAC:

Ένα ενδιαφέρον ρόφημα που μπορείτε να φτιάξετε με το sumac είναι το "Sumac Lemonade" . Αυτό το ρόφημα συνδυάζει τη δροσιά του λεμονιού με την ελαφριά οξύτητα και τη μοναδική γεύση του sumac. Είναι ιδανικό για τις ζεστές καλοκαιρινές ημέρες και προσφέρει μια αναζωογονητική ενέργεια. Ακολουθεί μια απλή συνταγή για την παρασκευή του:

Υλικά:

  • 2-3 κουταλιές του γλυκού sumac κόκκινο
  • Νερό
  • Φρέσκο λεμόνι
  • Ζάχαρη ή μέλι (προαιρετικά)
  • Φύλλα δυόσμου (προαιρετικά)
  • Πάγος

Οδηγίες:

  1. Αφήστε το sumac να μουλιάσει σε ένα μπολ με κρύο νερό για περίπου 10-15 λεπτά. Αυτό θα βοηθήσει στην αποδέσμευση της γεύσης του.
  2. Φιλτράρετε το μείγμα sumac και νερού με ένα φίλτρο ή σουρωτήρι.
  3. Πιέστε τα λεμόνια για να βγάλετε τον χυμό τους. Προσθέστε τον χυμό των λεμονιών στο μείγμα sumac.
  4. Αν θέλετε, προσθέστε ζάχαρη ή μέλι για γλύκα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  5. Σερβίρετε τη λεμονάδα με sumac σε ποτήρια με πάγο. Για να δώσετε ένα άρωμα, προσθέστε λίγα φύλλα δυόσμου πάνω από το ρόφημα.

Αυτό το ρόφημα προσφέρει μια φρέσκια, ξινή και ελαφρώς οξείδωτη γεύση που σίγουρα θα αναζωογονήσει τις αισθήσεις σας, ενώ το sumac προσθέτει ένα μοναδικό εκλεπτυσμένο άγγιγμα.

 

 

 

 

 
 
 
Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.