ΚΙΝΟΑ ΤΡΙΚΟΛΟΡ ΣΠΟΡΟΣ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

ΚΙΝΟΑ ΤΡΙΚΟΛΟΡ ΣΠΟΡΟΣ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

ΚΙΝΟΑ ΛΕΥΚΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

ΚΙΝΟΑ ΛΕΥΚΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

ΚΙΟΥΜΕΛ / ΑΓΡΙΟ ΚΥΜΙΝΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΚΙΟΥΜΕΛ / ΑΓΡΙΟ ΚΥΜΙΝΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΚΙΝΟΑ ΤΡΙΚΟΛΟΡ ΣΠΟΡΟΣ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

0,48 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90030
Κωδικός θέσης:
01-63
Πόντοι που κερδίζεις: 96

ΚΙΝΟΑ ΠΕΡΟΥ (QUINOA PERU)

Το Περού είναι σίγουρα ένα από τα μέρη με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στη γη και κατά συνέπεια έχει μεγάλο αριθμό μοναδικών και θρεπτικών τροφίμων.

Μάλλον το πιο γνωστό από τα τρόφιμα του Περού είναι η Κινόα η οποία ήταν η βασική αρχαία καλλιέργεια των Ίνκας και αυτοφυής στις Άνδεις .

Η κινόα, ονομαζόταν «η μητέρα των σιτηρών» (mother grain) από τους Ίνκας.

Η κινόα χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή (superfood) , καθώς δεν  είναι μόνο χωρίς γλουτένη αλλά περιέχει επίσης περισσότερες πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες από τα συνηθισμένα δημητριακά και σπόρους. 

 

H τρικολόρε Κινόα περιλαμβάνει και τους τρεις βασικούς τύπους Κινόα, ενημερωτικά όμως οι διαφορές τους είναι οι εξής :

ΛΕΥΚΗ ΚΙΝΟΑ

Ο λευκός σπόρος είναι το πιο γνωστό και διαδεδομένο είδος κινόα. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει ελαφριά γεύση, μαγειρεύεται πιο γρήγορα και έχει ωραία αφράτη υφή. Σε αντίθεση με τους κόκκινους και μαύρους τύπους, το λευκό δεν είναι καθόλου τραγανό. 

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΙΝΟΑ

Σε σύγκριση με τον λευκό σπόρο, ο κόκκινος τύπος έχει πιο πλούσια, πιο έντονη γεύση που μοιάζει με ξηρούς καρπούς. Έχει επίσης πιο εγκάρδια υφή, αφού διατηρεί καλύτερα το σχήμα του μετά το μαγείρεμα. Ως εκ τούτου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για σαλάτες.

ΜΑΥΡΗ ΚΙΝΟΑ

Η μαύρη κινόα έχει μια γήινη αλλά γλυκιά γεύση. Διατηρεί το χρώμα του όταν μαγειρεύεται και έχει παρόμοια βαριά υφή με τον κόκκινο τύπο. 

 

Διατροφικά οφέλη της κινόα :

Η κινόα είναι απίστευτα θρεπτική και επιβάλετε σε κάθε υγιεινή διατροφή.   Ο ΟΗΕ μάλιστα ονόμασε ρητά το έτος 2013 «Διεθνές Έτος της Κινόα» προς τιμήν της υπερτροφής

1. ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Δεδομένου ότι η κινόα δεν είναι πραγματικός κόκκος, είναι  χωρίς γλουτένη. Για το λόγο  αυτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για όποιον έχει ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη. 

2. ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ 

Ένα άλλο φανταστικό όφελος είναι ο πλούτος του σε φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι του σπόρου περιέχει περίπου 5 γρ φυτικών ινών, που είναι περίπου διπλάσια από τα περισσότερα δημητριακά. Οι φυτικές ίνες προάγουν την καλή πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. 

3. ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ

Προφανώς, η κινόα είναι μια από τις πιο πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές με περίπου 8 γρ ανά φλιτζάνι. Δεδομένου ότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, περιέχει και τα εννέα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας. 

4. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΙΔΗΡΟ 

Ο σπόρος έχει πυκνή συγκέντρωση σιδήρου. Σε ένα φλιτζάνι μπορείτε να βρείτε περίπου 3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου κυμαίνεται μεταξύ 8 και 18 χιλιοστόγραμμα. Χρειαζόμαστε τον σίδηρο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης μας.

5. ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΑΓΓΑΝΙΟ

Η κινόα είναι επίσης πολύ υψηλή σε αντιοξειδωτικά. Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων μας από βλάβες. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2,3 χιλιοστόγραμμα. Ένα φλιτζάνι περιέχει ήδη περίπου 1,2 χιλιοστόγραμμα. 

6. ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στο σχηματισμό υγιών οστών και δοντιών. Ενώ συνιστώνται 300-400 χιλιοστόγραμμα ως υγιεινή ημερήσια πρόσληψη, ένα φλιτζάνι κινόα περιέχει ήδη 118 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου.

7. ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΛΥΣΙΝΗ 

Τέλος, 100 γραμμάρια κινόα περιέχουν 239 mg λυσίνης, επομένως το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης καλύπτεται ήδη. Αυτό το αμινοξύ είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη και την προστασία των ιστών.

Συνοπτικά, μπορείτε να περιμένετε τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά σε ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα:

Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια

Μαγνήσιο: 30% της ημερήσιας δόσης

Φώσφορος: 28% της ημερήσιας δόσης

Φολικό οξύ: 19% της ημερήσιας δόσης

Χαλκός: 18% της ημερήσιας δόσης  

Σίδηρος: 15% της ημερήσιας δόσης

Ψευδάργυρος: 13% της ημερήσιας δόσης

Κάλιο 9% της ημερήσιας δόσης

Λυσίνη: 10% της ημερήσιας δόσης

βιταμίνες Β1, Β2 και Β6: Πάνω από το 10% της ημερήσιας δόσης