ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΤΡΙΜΜΕΝΟ MARDIN TURKEY

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΤΡΙΜΜΕΝΟ MARDIN TURKEY

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΟΛΟΚΛΗΡΟ MARDIN TURKEY

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΟΛΟΚΛΗΡΟ MARDIN TURKEY

ΜΗΚΟΝΟΣΠΟΡΟΣ / ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ ΜΠΛΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ

ΜΗΚΟΝΟΣΠΟΡΟΣ / ΠΑΠΑΡΟΥΝΟΣΠΟΡΟΣ ΜΠΛΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΤΡΙΜΜΕΝΟ MARDIN TURKEY

0,40 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90052
Κωδικός θέσης:
02-34
Πόντοι που κερδίζεις: 80

Το μαχλέπι, γνωστό επίσης ως mahleb , mahlab ή mahlepi, είναι ο σπόρος ενός είδους κερασιάς , της πετροκερασιάς ή μαχλεποκερασιάς .

Αρωματικό μπαχαρικό που η γεύση του παρομοιάζεται με το συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου , κερασιού και επίγευσης βανίλιας .

Παράγεται κυρίως στη Συρία , Τουρκία και το Ιράν. Ονομάζεται και κύμινο του βουνού. 

Εμείς διαλέξαμε το εξαιρετικής ποιότητας Μαχλέπι (mahlep) ή Μεχλέπι στα Κυπριακά από την Κουρδική πόλη Mardin στην Τουρκία , στα σύνορα με τη Συρία .

Εκεί η μικρή Συριακή χριστιανική κοινότητα φτιάχνει το γνωστό ψωμί iklice με γλυκάνισο , κανέλα και φυσικά τοπικό μαχλέπι.      

Το Μαχλέπι ή Mahlep ή Mahleb χρησιμοποιείται αλεσμένο , σε μικρές ποσότητες, ως αρωματικό για ντόνατς, κέικ, ψωμάκια, μπισκότα, φέτες, πίτες, επιδόρπια, αλείμματα και ψωμιά, βασιλόπιτες , τσουρέκια κουλούρια κλπ

Το μαχλέπι περιέχει κουμαρίνη και θεωρείται ότι έχει  αντιφλεγμονώδη, καταπραϋντική και αγγειοδιασταλτική δράση  (αν και νωπός καρπός της ποικιλίας κερασιάς «Prunus mahaleb» που παράγει τους σπόρους για το μαχλέπι είναι μη βρώσιμος).

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ (ΓΕΝΙΚΑ) :

  1. Γευστική Προσθήκη: Ο mahleb προσδίδει ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα φαγητά. Έχει ελαφρώς γλυκιά, αρωματική και φρουτώδη γεύση που μπορεί να προσθέσει πολυπλοκότητα και βάθος στα πιάτα.

  2. Ιατρικές Ιδιότητες: Σε ορισμένες παραδόσεις ιατρικής, του mahleb αποδίδονται διάφορες θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις και καταπραϋντικές ιδιότητες.

  3. Χρήση στα Αρτοσκευάσματα: Συχνά χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και τα αρτοσκευάσματα, όπως τα ψωμιά, τα γλυκά και τα γλυκά σνακ, για την προσθήκη γεύσης και αρωματικότητας.

  4. Χρήση στα Ποτά: Επίσης χρησιμοποιείται για την παρασκευή αρωματικών ποτών, όπως λικέρ και σιρόπια.

  5. Παραδοσιακή Χρήση: Σε πολλές παραδόσεις, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και στην Ελλάδα, το mahleb χρησιμοποιείται στα παραδοσιακά γλυκά, όπως η τσουρέκια, οι κουλουράκια, οι παστές και οι φουντουκοτούρτες, προσδίδοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα στα εδέσματα

ΓΕΥΣΗ:

  1. Γλυκιά και Αρωματική Γεύση: Η γεύση του mahleb είναι ελαφρώς γλυκιά, με μια χαρακτηριστική αρωματικότητα που μοιάζει με το αμύγδαλο και το κεράσι.

  2. Ελαφριά Κουρκουμάδα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο mahleb μπορεί να έχει μια ελαφριά κουρκουμάδα, που προσθέτει μια πιο πολύπλοκη διάσταση στη γεύση.

  3. Φρουτώδες Άρωμα: Το άρωμα του mahleb είναι επίσης φρουτώδες και ευχάριστο, με νότες που θυμίζουν κεράσι και άλλα φρούτα.

  4. Ελαφρύ Άγγιγμα Πικάντικης Νότας: Μερικές φορές, το mahleb μπορεί να προσθέσει ένα ελαφρύ άγγιγμα πικάντικης νότας στα φαγητά, που τους δίνει μια ενδιαφέρουσα πινελιά.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ: 

  1. Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Σε μερικές παραδόσεις, το mahleb έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονώδων παθήσεων και για την ανακούφιση από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως αρθρίτιδα και ρευματισμός.

  2. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Το mahleb περιέχει φυτικά συστατικά που μπορούν να έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και προωθώντας τη γενική υγεία.

  3. Ανακούφιση από Πόνους: Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι ορισμένα συστατικά του mahleb μπορούν να έχουν αναλγητικές ιδιότητες και να βοηθούν στην ανακούφιση από πόνους.

  4. Χρήση στη Ρύθμιση του Πεπτικού Συστήματος: Σε ορισμένες παραδόσεις, το mahleb χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από προβλήματα πεπτικού συστήματος, όπως δυσπεψία και διάρροια.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα επί των ιατρικών ιδιοτήτων του mahleb είναι ανεπαρκής και πολλές από αυτές τις πιθανές εφαρμογές βασίζονται σε παραδοσιακές πρακτικές. Συνεπώς, πριν χρησιμοποιήσετε το mahleb για ιατρικούς σκοπούς, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό στην υγεία.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: 

Το mahleb είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές μπαχαρικό στη μεσογειακή και ανατολίτικη κουζίνα και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά φαγητά και γλυκά. Ορισμένες από τις κύριες χρήσεις του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική περιλαμβάνουν:

  1. Γλυκά Κουλούρια: Το mahleb συχνά προστίθεται σε διάφορα είδη γλυκών κουλουριών και γλυκών ψωμιών, προσδίδοντας μια μοναδική γεύση και άρωμα.

  2. Γλυκά Ζύμες: Χρησιμοποιείται επίσης σε γλυκές ζύμες, όπως σε διάφορες παραδοσιακές γλυκές τσουρέκια και κέικ, προσθέτοντας μια υποκείμενη γεύση και ένα ελαφρύ άρωμα.

  3. Γλυκά Μπισκότα: Μερικές συνταγές μπισκότων, όπως τα μπισκότα μπατόν, περιλαμβάνουν επίσης το mahleb για την προσθήκη γεύσης και αρωμάτων.

  4. Γλυκά Διαφορά: Είναι συχνό να βρίσκεται σε γλυκά και κέικ που περιλαμβάνουν διάφορα αρωματικά μπαχαρικά, όπως η βανίλια, η κανέλα και η κάρδαμο.

  5. Μαρμελάδες και Σιρόπια: Χρησιμοποιείται επίσης σε μαρμελάδες και σιρόπια, προσθέτοντας έναν μοναδικό χαρακτήρα και γεύση στα γλυκά.

Επιπλέον, το mahleb μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε ορισμένα αλμυρά φαγητά, όπως σε κοτόπουλο με μπαχαρικά ή σε σάλτσες για ψάρια, προσθέτοντας μια εκλεπτυσμένη γεύση και άρωμα.

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.