ΜΑΥΡΟΣΗΣΑΜΟ / ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΑΣ

ΜΑΥΡΟΣΗΣΑΜΟ / ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΑΣ

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΣΚΟΝΗ

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ ΣΚΟΝΗ

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΟΛΟΚΛΗΡΟ MARDIN TURKEY

ΜΑΧΛΕΠΙ (MAHLEB) ΟΛΟΚΛΗΡΟ MARDIN TURKEY

ΜΑΥΡΟΣΗΣΑΜΟ / ΜΑΥΡΟ ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΑΣ

0,58 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90050
Κωδικός θέσης:
01-64
Πόντοι που κερδίζεις: 116

Το μαυροσήσαμο ( nigella sativa ), είναι ετήσιο φυτό ιθαγενές της νότιας και κεντρικής Ασίας που φθάνει τα 20-30 εκ. με λεπτά  φύλλα και άνθη μπλε ή λευκά που φέρουν πέντε -  πέταλα. Οι καρποί περιέχονται σε μεγάλο αριθμό μέσα σε θήλακα. Οι καρποί του συχνά αναφέρονται και ως μαύρο κύμινο.
Η γεύση του είναι πικάντικη και έντονη ενώ συνδυάζει νότες κρεμμυδιού ρίγανης και μαύρου πιπεριού.

Μαυροσήσαμο και μαγειρική

Το μαυροσήσαμο ταιριάζει πολύ σε πιάτα λαχανικών, κυρίως με τα κολοκυθάκια. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά σε γαρνιτούρες ινδικών πιάτων, όπου πασπαλίζονται πάνω στα τρόφιμα. Οι σεφ επιλέγουν το μαυροσήσαμο σε stir fry συνταγές, δηλαδή σε πιάτα που μαγειρεύονται στο τηγάνι όπως τα ζυμαρικά με λαχανικά. Η μέντα, το θυμάρι και η πάπρικα είναι υλικά που ταιριάζουν εξαιρετικά με το μαυροσήσαμο και αρκετά συχνά τα πετυχαίνουμε να συνυπάρχουν μαζί σε συνταγές. Επιπλέον, οι σπόροι χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία (ψωμί, μπατόν σαλέ) ζαχαροπλαστική αλλά και στην ποτοποιία. 

 

Οφέλη για την υγεία

Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυτό nigella sativa, απ' όπου παράγεται το μαυροσήσαμο, έχει αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές και αντιισταμινικές ιδιότητες. Παρέχει επίσης υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που οφείλεται στην παρουσία της θυμικινόνης, ένωσης που βρίσκεται στον καρπό του μαυροσήσαμου.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

  1. Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Το μαύροσησαμο έχει ενδείξεις για αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του φλεγμονώδους αντίκτυπου σε διάφορες καταστάσεις, όπως οι αρθρίτιδες.

  2. Αντιμικροβιακές Ιδιότητες: Τα φυτοχημικά συστατικά του μαυροσήσαμου έχουν ενδείξεις για αντιμικροβιακές ιδιότητες, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση μικροβιακών λοιμώξεων.

  3. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μαυροσήσαμου μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά, προλαμβάνοντας την πρόωρη γήρανση και διάφορες ασθένειες.

  4. Αντιαλλεργικές Ιδιότητες: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μαυροσήσαμου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης των αλλεργικών αντιδράσεων.

  5. Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι το μαυροσήσαμο μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας τον οργανισμό να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις.

Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα επί του θέματος είναι ακόμα σε εξέλιξη, και περαιτέρω μεγάλες κλινικές μελέτες απαιτούνται για να επιβεβαιωθούν πλήρως αυτά τα οφέλη. Πριν αρχίσετε οποιαδήποτε νέα διατροφική συνήθεια ή συμπλήρωμα, είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό στην υγεία.

 

Το ήξερες ότι είναι συστατικό σε τυρί που παράγεται στην Αρμενία ενώ στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στο τοπικό παστέλι;

 

Προσοχή: Όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.