ΡΙΓΑΝΗ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΡΙΓΑΝΗ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΜΕΝΤΑ ΦΥΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΜΕΝΤΑ ΦΥΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΣΕΛΙΝΟ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΣΕΛΙΝΟ ΑΦΥΔΑΤΩΜΕΝΟ ΦΥΛΛΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΡΙΓΑΝΗ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΟΡΕΙΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

0,62 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90146
Κωδικός θέσης:
Πόντοι που κερδίζεις: 124
Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare) είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας.

Προέρχεται από τις λέξεις όρος και γάγνυμαι, που σημαίνει χαίρομαι. Λόγω της ικανότητας της ρίζας του φυτού να αποτρέπει το ξέπλυμα του χώματος από τα νερά της βροχής, ονομάστηκε «χαρά του βουνού».

Η ορεινή Ελληνική ρίγανη θεωρείται (και είναι) από τις καλύτερες ποιοτικά στον κόσμο, λόγω του μοναδικού μικροκλίματος και των ειδικών συνθηκών καλλιέργειάς της στα ελληνικά βουνά. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα της ορεινής ελληνικής ρίγανης είναι: Το Υψόμετρο και το Κλίμα: Η ορεινή ρίγανη καλλιεργείται σε υψόμετρα που υπερβαίνουν τα 800 μέτρα και μέχρι και τα 1500 μέτρα. Το δροσερό κλίμα στα ορεινά αυτά περιβάλλοντα προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ρίγανης. Φυσικό Περιβάλλον και καθαρότητα του αέρα: Οι εκτάσεις της ρίγανης στα ελληνικά βουνά είναι συνήθως απαλλαγμένες από ρύπανση και χημικά, καθιστώντας την ρίγανη οργανική και φυσική. Ήλιος και Βροχή: Το ηλιόλουστο και υγρό κλίμα των ορεινών περιοχών παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της ρίγανης. Εδαφικές Συνθήκες: Τα ορεινά εδάφη είναι συνήθως φτωχά σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που ενισχύει το άρωμα και τη γεύση της ρίγανης.

Οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν στην παραγωγή ρίγανης υψηλής ποιότητας, με έντονο άρωμα και γεύση, καθιστώντας την Ελληνική ρίγανη επιθυμητή σε ολόκληρο τον κόσμο για χρήση τόσο στη μαγειρική όσο και στη φαρμακοποιία.

Η χαρακτηριστική ευωδιά της απλώνεται στην φύση τους καλοκαιρινούς μήνες οπότε είναι και η ώρα της συγκομιδής. Ανάλογα με το έδαφος και το υψόμετρο, η γεύση της Ρίγανης είναι διαφορετική. Η ορεινή είναι η καλύτερη!

Δίνει την πιό έντονη γεύση της, πλούσια σε έλαιο όταν προέρχεται από μέρος ηλιόλουστο, ξερικό και σε μεγάλο υψόμετρο, ενώ σε πιο χαμηλό υψόμετρο και σε πιο εύφορο μέρος, δίνει πιο ήπια γεύση. Εμείς έχουμε επιλέξει για εσάς φυτά τα όποια συλλέγονται από ορεινές περιοχές για ενισχυμένο και αυθεντικό άρωμα.

Λόγω της μοναδικής γεύσης που έχει η Ρίγανη, έχει επιχειρηθεί η καλλιέργειά της σε πολλές χώρες του πλανήτη χωρίς βέβαια να αποδώσει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εφ' όσον δεν υπάρχουν πουθενά παρόμοιες συνθήκες για την ανάπτυξή της παρά μόνον στην Ελλάδα όπου παραδοσιακά είναι αυτοφυής. Η συλλογή της γίνεται τη περίοδο της πλήρους ανθοφορίας και κατόπιν αποξηραίνεται. Έτσι διατηρεί την μυρωδιά της και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της πιο έντονα.

Ο ανθός του φυτού αποτελεί την καλύτερη ποιότητα Ρίγανης, ενώ χρησιμοποιούνται και τα φύλλα του φυτού.
 
Από την αρχαιότητα στο σήμερα

Στην αρχαιότητα ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τη ρίγανη για τη θεραπεία παθήσεων του αναπνευστικού ενώ είναι σημαντικό τονωτικό, διουρητικό και διεγερτικό.
Ακόμα ο Αριστοτέλης παρατήρησε πως οι χελώνες μετά την κατάποση φιδιού έτρωγαν ρίγανη. Αυτό οδήγησε στο συμπέρασμα πως προστάτευε τον οργανισμό από το δηλητήριο.
 Σήμερα η ρίγανη χρησιμοποιείται κυρίως στο μαγείρεμα νοστιμίζοντας παραδοσιακά πιάτα της Μεσογειακής διατροφής (απαραίτητη στην Ελληνική αλλά και την Ιταλική κουζίνα). 
 
Ευεργετικές ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες οφείλονται στο αιθέριο έλαιο, που συνίσταται από καρβακρόλη και θυμόλη, γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες. Μεγάλη είναι ακόμα η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυτικών ινών, σιδήρου και β καροτίνης. Η ρίγανη δρα ενάντια σε μικροοργανισμούς, κυρίως βακτηρίων και εμφανίζει αντιοξειδωτική, κυτταροτοξική και εντομοκτόνο δράση.
 
Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του ενοχλητικού βήχα. Για να παρασκευάσετε ρόφημα ρίγανης θα χρειαστείτε:
 
1 κ.σ. ρίγανη
1 φλιτζάνι νερό
ζάχαρη ή μέλι
 
Βράζετε μαζί, νερό και  μια κοφτή κουταλιά της σούπας ρίγανη.  Μόλις κοχλάσει είναι έτοιμη. Στραγγίζετε και προσθέτετε ζάχαρη ή μέλι ανάλογα την προτίμησή σας. Η γεύση είναι πικρή και δύσκολα την πίνει κανείς σκέτη. Αν θέλετε για πιο ελαφριά γεύση βάλτε λιγότερη ρίγανη.
 
Προσοχή:Όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.
 
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΡΙΓΑΝΗ:
  1. Καρβακρόλη και θυμόλη: Αυτές οι ενώσεις παρέχουν τη χαρακτηριστική έντονη γεύση και άρωμα της ρίγανης. Έχουν επίσης αντιμικροβιακές ιδιότητες, που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μικροβιακής ανάπτυξης.

  2. Ροσμαρικόλη: Αυτή η ενώση έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημιά.

  3. Αντιφλεγμονώδη ενώσεις: Η ρίγανη περιέχει ενώσεις που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

  4. Διατροφικές ουσίες: Η ρίγανη περιέχει επίσης σημαντικές διατροφικές ουσίες, όπως βιταμίνες και μέταλλα, που ενισχύουν τη γενική υγεία και την ανοσία του οργανισμού.

Αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες και ιδιότητες καθιστούν τη ρίγανη ένα χρήσιμο βότανο όχι μόνο στη μαγειρική αλλά και στην υγεία και τη θεραπεία. Ωστόσο, πριν να χρησιμοποιήσετε τη ρίγανη για θεραπευτικούς σκοπούς, είναι πάντα σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ή γιατρό, ειδικά εάν υπάρχουν υπάρχουν υφιστάμενες καταστάσεις υγείας ή αν παίρνετε φαρμακευτικά προϊόντα.

 

 
 
Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.