ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ-ΦΥΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ-ΦΥΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΑΛΛΙΑΣ

ΔΥΟΣΜΟΣ ΦΥΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΔΥΟΣΜΟΣ ΦΥΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

ΘΡΟΥΜΠΙ ή ΓΕΡΟΝΤΟΧΟΡΤΟ ή ΑΓΡΙΟΘΥΜΑΡΟ - ΦΥΛΛΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΘΡΟΥΜΠΙ ή ΓΕΡΟΝΤΟΧΟΡΤΟ ή ΑΓΡΙΟΘΥΜΑΡΟ - ΦΥΛΛΟ ΚΟΜΜΕΝΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ-ΦΥΛΛΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΓΑΛΛΙΑΣ

0,99 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90139
Κωδικός θέσης:
07-29
Πόντοι που κερδίζεις: 198

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ ΓΑΛΛΙΑΣ ( TARRAGON LEAVES)

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ Ή ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ Ή ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΟ ΄Η ΤΑΡΑΓΚΟΝ 

Είναι φυτό, που ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων (Compositae) και εχει καταγωγή από την ανατολική Ευρώπη. Η ονομασία Εστραγκόν είναι γαλλικής προέλευσης ενώ στα Αγγλικά προφέρεται Ταραγκόν.  Είναι πολυετής ποώδης θάμνος του οποίου το ύψος φτάνει το 80 – 120 εκ. Τα χλωρά φύλλα του είναι εδώδιμα και τα άνθη του είναι μικρά κίτρινα και αναπτύσσονται σε ταξιανθίες. Τους χειμερινούς μήνες επιζεί μόνο το ριζικό του σύστημα.

ΓΕΥΣΗ:

Το Γαλλικο εστραγκόν είναι ένα βότανο με έντονη γεύση και έντονο άρωμα. Η γεύση του μπορεί να περιγραφεί ως αρωματική, ξυλώδης και ελαφρώς πικάντικη, με ελαφριά γλυκιά νότα. Έχει μια ευχάριστη πικράδα και μπορεί να προσθέσει ένταση σε διάφορα πιάτα. Προσθέτει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στα πιάτα. Η γεύση του εστραγκόν είναι πολύ χαρακτηριστική και μπορεί να ενισχύσει τα αρώματα και τη γεύση των φαγητών με τα οποία συνδυάζεται.

Στην αρχαιότητα το μείγμα χυμών εστραγκόν και μάραθου ήταν το ποτό των βασιλέων της Ινδίας. Οι Ρωμαίοι το τοποθετούσαν σε πληγές από δαγκώματα φιδιών.

Σήμερα υπάρχουν δύο είδη το Γαλλικό και το Ρωσικό τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική προσθέτοντας όμορφο άρωμα. Τα φύλλα περιέχουν ιώδιο, βιταμίνες Α και C. Επίσης είναι μια εξαιρετική πηγή καλίου. Τα φύλλα του γαλλικού εστραγκόν περιέχουν περίπου 2-3% αιθέριο έλαιο με κύρια συστατικά την εστραγκόλη (80 %), στην οποία οφείλεται το άρωμα του και την ανηθόλη (10%).

Μαγειρική χρήση

Το εστραγκόν επιλέγεται ευρέως στον γαστρονομικό κόσμο για το ιδιαίτερο άρωμά και την ξεχωριστή γλυκόπικρη γεύση του η όποια συχνά παρομοιάζεται με αυτή του γλυκάνισου. Στην γαλλική κουζίνα παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Το συναντάμε συνήθως σε συνταγές για σάλτσες (βασικό συστατικό της σάλτσα Μπεαρνέζ) και σούπες ενώ η συμβολή του σε πιάτα θαλασσινών επισφραγίζει την επιτυχία τους. Ταιριάζει επίσης εξαιρετικά σε πουλερικά και εντόσθια όπως τα συκωτάκια.

Προσοχή: Αν θέλετε να απολαύσετε την ιδιαίτερη γεύση του εστραγκόν θα χρειαστεί να είστε προσεχτικοί με την δοσολογία καθώς η υπερβολική προσθήκη του αρωματικού φυτού μπορεί να επιφέρει το αντίθετο επιθυμητό αποτέλεσμα. Προτιμήστε να προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος καθώς το πολύ ψήσιμο αλλοιώνει το άρωμά του.

ΟΙ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ:

  1. Υψηλή Περιεκτικότητα σε Αντιοξειδωτικά: Το εστραγκόν περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημία και να προωθήσουν τη γενική υγεία.

  2. Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το εστραγκόν μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα.

  3. Υψηλή Περιεκτικότητα σε Βιταμίνες και Μέταλλα: Το εστραγκόν περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Κ, Α, Β6 και C, καθώς και των μετάλλων μαγνησίου, σιδήρου και καλίου.

  4. Υποστήριξη της Πέψης: Το εστραγκόν παραδοσιακά χρησιμοποιείται για την προώθηση της πέψης και την ανακούφιση από δυσπεψία και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

  5. Πιθανή Αντικαρκινική Δράση: Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει ότι τα εκχυλίσματα εστραγκόν θα μπορουσαν να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και να βοηθούν ενδεχομενα στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου.

Ενώ το εστραγκόν συνήθως χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες ως μπαχαρικό, η προσθήκη του σε διάφορα πιάτα μπορεί να προσθέσει όχι μόνο γεύση, αλλά και θρεπτική αξία.

Λιγκουίνι με κρέμα γάλακτος και εστραγκόν (Συνταγή)

Υλικά: 1 πακέτο λιγουίνι, 50gr αλάτι

Για την σάλτσα: 300ml κρέμα γάλακτος, 1 κουταλία της σούπας εστραγκόν αποξηραμένο, 100gr βούτυρο, 1 κ.γ μοσχοκάρυδο, 100gr παρμεζάνα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε σε μία κατσαρόλα το λιγκουίνι με αλάτι, και μετά την βράση (να γίνουν αλ ντέντε) στραγγίζουμε και κρατάμε μισό φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών. Σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να λιώσει σε χαμηλή φωτιά. Έπειτα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το εστραγκόν, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά. Στην συνέχεια προσθέτουμε στο ίδιο σκεύος της σάλτσας τα ζυμαρικά με το νερό της βράσης που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν και να δέσουν τα υλικά μας (περίπου για 3 λεπτά). Για την ρύθμιση της πυκνότητας προτείνουμε την χρήση κορν φλάουερ.

Αποσύρουμε από την φωτιά και σερβίρουμε!

ΕΣΤΡΑΓΚΟΝ ΣΕ ΡΟΦΗΜΑΤΑ:

Το εστραγκόν μπορεί να προστεθεί σε διάφορα ροφήματα για να προσδώσει την ιδιαίτερη γεύση και άρωμά του. Αν και σπάνια χρησιμοποιείται στα ποτά, μπορεί να προσφέρει μια ενδιαφέρουσα πινελιά σε διάφορες συνταγές. Εδώ είναι μερικές ιδέες για ροφήματα με εστραγκόν:

  1. Ρόφημα Εστραγκόν Λεμόνι: Ανακατέψτε ζεστό νερό με φρέσκο εστραγκόν και φέτες λεμονιού. Αφήστε το να εκχυλίσει για μερικά λεπτά και στη συνέχεια σουρώστε το. Προσθέστε μέλι αν θέλετε γλυκύτερη γεύση.

  2. Κρύο Τσάι Εστραγκόν: Προετοιμάστε ένα δροσιστικό τσάι πράσινο ή μαύρο και προσθέστε μερικά φύλλα εστραγκόν στο φίλτρο του τσαγιού. Αφήστε το τσάι να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο πριν το σερβίρετε με πάγο και φέτες λεμονιού.

  3. Σμούθι Εστραγκόν και Μήλου: Ανακατέψτε φρέσκο εστραγκόν με κομμάτια μήλου, γιαούρτι και μέλι σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε πάγο και ανακατέψτε μέχρι να γίνει απαλό και κρεμώδες.

  4. Ρόφημα Εσπρέσο Εστραγκόν: Προσθέστε μια δόση εστραγκόν στον καφέ σας εσπρέσο για μια εκπληκτική γεύση. Το εστραγκόν μπορεί να προσθέσει έναν ελαφρύ, αρωματικό χαρακτήρα στον καφέ.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για ροφήματα με εστραγκόν που μπορείτε να δοκιμάσετε για μια νέα και ενδιαφέρουσα εμπειρία γεύσης.

 

Όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

 





Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.