ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΣΚΟΝΗ ή ΚΡΕΜΑ ΤΑΡΤΑΡ (cream of tartar)

ΚΡΕΜΟΡΙΟ ΣΚΟΝΗ ή ΚΡΕΜΑ ΤΑΡΤΑΡ (cream of tartar)

ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΩΝ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΩΝ ΤΡΙΜΜΕΝΟ

ΚΥΜΙΝΟ ΙΝΔΙΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ

0,59 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90040
Κωδικός θέσης:
01-12
Πόντοι που κερδίζεις: 118

Το κύμινο (Cuminum cynimun L) είναι ένα φυλλώδες φυτό που αναπτύσσεται χαμηλά στο έδαφος στην Κίνα, την Ινδία, την Μέση Ανατολή και περιοχή της Μεσογείου. Ο καρπός του φυτού ονομάζεται σπόρος κύμινου και είναι δημοφιλής σε όλο τον κόσμο ως μπαχαρικό. Χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες διεθνείς κουζίνες όπως της Λατινικής Αμερικής, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας Αφρικής, της Μεσογειακής και της Ινδίας. Διατίθεται τόσο σε ολόκληρους σπόρους όσο και σε αλεσμένη μορφή.

Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη Κύμινον και είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη (Ησαΐας) και στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Ο Διοσκουρίδης περιγράφει το κύμινο ως καλλιεργούμενο φυτό της Μ. Ασίας και της Ν. Ιταλίας, καθώς και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι φαίνεται ότι επίσης γνώριζαν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.
Τα φύλλα του αποτελούνται από νηματοειδή-τριχοειδή τμήματα. Τα άνθη του είναι λευκά και εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης. Η συγκομιδή τον σπόρων γίνεται στο χέρι, ένα-ένα, ώστε να συλλεχθούν οι καλύτεροι ποιοτικά σπόροι της παραγωγής.

Το κύμινο έχει ζεστό, γήινο άρωμα με γλυκούς και ταυτόχρονα πικρούς τόνους. Η καλύτερη γευστική απόδοση επιτυγχάνεται αφού ψηθούν-καβουρντιστούν ελαφρώς.

Κύμινο και μαγείρεμα 

Οι σπόροι κύμινου πρέπει να εντάσσονται από νωρίς στην συνταγή ώστε το μπαχαρικό να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να απελευθερώσει τα αρώματα του. Κατά την προσθήκη του μπαχαρικού σε ζεστό ζωμό και λάδι, τα αρώματα και του κύμινου διασκορπίζονται στην φαγητό και δένουν με τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής.

Το αλεσμένο κύμινο συναντάται σε διάφορα μείγματα ως βασικό μπαχαρικό, όπως στο μείγμα κάρυ. Χρησιμοποιείται επίσης και ως καρύκευμα για να αρωματίσει σάλτσες, κιμά όπως στα μπιφτέκια και στα σουτζουκάκια ακόμη και σε όσπρια όπως τα φασόλια.

Δοσολογία: Επειδή η γεύση του αλεσμένου κύμινου είναι πιο συμπυκνωμένη συγκριτικά με του ολόκληρους σπόρους θα χρειαστείτε μικρότερη δοσολογία. Για μία συνταγή που απαιτεί 1 κουταλιά της σούπας κύμινο, χρησιμοποιήστε 1 1/4 κουταλιά της σούπας σπόρους κύμινου.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΚΥΜΙΝΟΥ:

  1. Γεύση και Άρωμα: Το κύμινο Ινδίας έχει ένα έντονο, ζεστό άρωμα και μια γήινη, πικάντικη γεύση με ελαφρώς πικάντικες νότες.

  2. Χρήσεις στη Μαγειρική: Χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες κουζίνες, κυρίως στην ινδική, μεσογειακή και μέση ανατολική κουζίνα, ως μπαχαρικό ή ως συστατικό σε μείγματα μπαχαρικών, όπως το γκαράμ μασάλα.

  3. Ιατρικές Ιδιότητες: Έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί στην αγιουρβεδική ιατρική και σε άλλες παραδόσεις ιατρικής ως τονωτικό, κατά του προβλήματος του πεπτικού συστήματος και για την ανακούφιση από τους κολικούς.

  4. Πλούσια σε Αντιοξειδωτικά: Το κύμινο περιέχει φυτοχημικά όπως οι κουμαρίνες και οι κουμίνιες, που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

  5. Φυσικό Αντιφλεγμονώδες: Έχει επίσης ενδείξεις ως φυσικό αντιφλεγμονώδες, και έχει χρησιμοποιηθεί σε μελέτες για την υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων και της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προσθέτοντας κύμινο Ινδίας στις μαγειρικές σας δημιουργίες, μπορείτε να δώσετε έντονη γεύση και αρωματικότητα, ενώ επίσης να απολαμβάνετε και τα οφέλη του στην υγεία.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Το κύμινο της Ινδίας έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική, όπως η αγιουρβεδική ιατρική, όπου θεωρείται ένα από τα πιο ευεργετικά μπαχαρικά για την υγεία. Ορισμένες από τις βασικές ιατρικές ιδιότητες του κύμινου της Ινδίας περιλαμβάνουν:

  1. Αντιφλεγμονώδες: Το κύμινο της Ινδίας περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθώντας στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και μπορεί να είναι χρήσιμος στην αντιμετώπιση πολλών φλεγμονών, όπως αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις καταστάσεις.

  2. Κατά της Ναυτίας: Το κύμινο έχει γνωστές αντιμετωπιστικές ιδιότητες κατά της ναυτίας και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από ναυτία και άλλα περιστατικά δυσπεψίας.

  3. Διεγερτικές Ιδιότητες: Σε ορισμένες παραδόσεις ιατρικής, το κύμινο της Ινδίας θεωρείται ως διεγερτικός παράγοντας που μπορεί να βελτιώσει την πνευματική ξεκούραση και την αντοχή.

  4. Βοηθητικός Παράγοντας στην Πέψη: Το κύμινο έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της πέψης και της ενδυνάμωσης του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας στη μείωση της δυσκοιλιότητας και της κοιλιάς.

  5. Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Το κύμινο περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και στη μείωση του στρες των κυττάρων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι ιδιότητες έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά, αλλά πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν ειδικό στην υγεία πριν να χρησιμοποιήσετε το κύμινο για θεραπευτικούς σκοπούς.

 Προσοχή:Όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.