ΘΥΜΑΡΙ ΚΡΗΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΕΞΤΡΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Εαν χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα για το προϊόν που έχετε επιλέξει απο την διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε άμεσα.
Θυμάρι έξτρα ποιότητας Κρητικό
Το θυμάρι ανήκει στην τάξη των Σωληνανθών (Tubiflorae) και στην οικογένεια των Χειλανθών (Labiaceae). Είναι μικρός, ανθεκτικός, πολύκλαδος θάμνος μικρού ύψους με ροζ άνθη. Τα αποξηραμένα φύλλα του αναδύουν ιδιαίτερο άρωμα και η γεύση του είναι δυνατή και ελαφρώς καυστική. Ευδοκιμεί σε θερμές και ψυχρές περιοχές.
Η ονομασία του προέρχεται από τη λέξη «θύω», που σημαίνει θυσιάζω, και καιγόταν ως θυμίαμα στους ναούς των θεών. Λέγεται ότι φύτρωσε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης. Βρέθηκε ακόμα στον τάφο του Τουταγχαμών. Ο Πλίνιος το χρησιμοποιούσε ως αντίδοτο σε δαγκώματα φιδιών και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι το έκαιγαν, αφού απομάκρυνε τους σκορπιούς. Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι γνωστό ότι έκανε μπάνιο με αυτό για να απαλλαγεί από τις ψείρeς.
Μαγειρική χρήση
Στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα χρησιμοποιείται ως μυρωδικό σε μια ευρεία γκάμα συνταγών. Επιλέγεται σε πιάτα πουλερικών, σε κεφτέδες, σε συνταγές με ρύζι όπως τα γεμιστά πιπέρια αλλά και σε παραδοσιακές ελλήνικες πίτες. Στην Μασσαλία μάλιστα, θεωρείται το ιδανικό μπαχαρικό για ψάρια ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε πασίγνωστα μείγματα ανά τον κόσμο και στην αρτοποιία. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι σε σάλτσες ντομάτας, ιδίως εάν συνοδέυουν κρέατα (χοιρίνο, μοσχάρι, κοτόπουλο) αλλά και μέσα σε σούπες.
Άλλες χρήσεις
Σήμερα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία άλλα και στην παρασκευή οδοντόκρεμας, εξασφαλίζοντας την υγιεινή του στόματος. Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιείται τόσο η δρόγη όσο και το αιθέριο έλαιο για άρωμα και γεύση. Είναι ακόμα σημαντικό μελισσοκομικό φυτό. Η αντιοξειδωτική του δράση οφείλεται στη θυμόλη και στις τανίνες. Προστίθεται σε ομοιοπαθητικά φάρμακα λόγω των τονωτικών και χωνευτικών ιδιοτήτων του.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
ο θυμάρι είναι ένα αρωματικό βότανο με πολλές ενδιαφέρουσες ιδιότητες και χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και την ιατρική. Η κρητική ποικιλία του θυμαριού είναι ειδικά διάσημη για την πλούσια γεύση και τις δυνατότητες του στη βελτίωση της υγείας. Ορισμένες από τις ιδιότητες του θυμαριού της Κρήτης περιλαμβάνουν:
-
Αντιβακτηριακές Ιδιότητες: Το θυμάρι περιέχει φυσικά αντιβακτηριακά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μάχη ενάντια σε μικρόβια και βακτήρια, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα.
-
Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Το θυμάρι περιέχει ενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των φλεγμονών στο σώμα και να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή.
-
Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες: Το θυμάρι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα από την οξειδωτική ζημία που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες.
-
Βελτίωση της Πέψης: Το θυμάρι έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της πέψης και την ανακούφιση από προβλήματα πεπτικού συστήματος όπως η δυσπεψία και η διάρροια.
-
Υποστήριξη της Αναπνευστικής Υγείας: Το θυμάρι έχει αναφερθεί ότι έχει θετικές επιδράσεις στην ανακούφιση των αναπνευστικών προβλημάτων, όπως η βήχας και ο πονόλαιμος.
-
Συμβολή στην Υγιή Καρδιά: Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το θυμάρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και να προστατεύσει την καρδιαγγειακή υγεία.
Αυτές είναι ορισμένες από τις κύριες ιδιότητες του θυμαριού της Κρήτης που το καθιστούν ένα πολύτιμο βότανο για την υγεία και την ευεξία. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα χρήση ή συμπλήρωμα, πάντα συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Τροποι θεραπευτικης χρησης:
-
Τσάι Θυμαριού: Ετοιμάστε τσάι θυμαριού προσθέτοντας φρέσκο ή στεγνωμένο θυμάρι σε βραστό νερό. Αφήστε το να εκχυλίσει για λίγα λεπτά και πιείτε το για να απολαύσετε τυχόν ευεργετικά αποτελέσματα για το αναπνευστικό σύστημα και το πεπτικό σύστημα.
-
Αιθέριο Έλαιο Θυμαριού: Το αιθέριο έλαιο θυμαριού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μασάζ στο δέρμα, αραίωντας με ένα φυτικό έλαιο φορέα όπως το λάδι αμυγδάλου ή το ελαιόλαδο.
-
Καταπολέμηση Κρυολογήματος: Το θυμάρι έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος. Ένας τρόπος είναι να προστεθεί σε ζεστό νερό για ατμόλουτρο ή να χρησιμοποιηθεί στον ατμοποιητή για ανακούφιση του αναπνευστικού συστήματος.
-
Καταπολέμηση Φλεγμονών: Η επίδραση του θυμαριού σε φλεγμονές έχει μελετηθεί και μπορεί να είναι χρήσιμο σε ορισμένες περιπτώσεις όπου υπάρχει φλεγμονή στο σώμα.
-
Καταπολέμηση της Κούρασης: Το θυμάρι έχει γνωστότητα ως φυσικός τονωτικός και μπορεί να βοηθήσει να αυξήσετε την ενέργεια και να αντιμετωπίσετε την κούραση.
Πάντα είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς.
ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ:
Το θυμάρι είναι ένα πολύ δημοφιλές βότανο στη μαγειρική λόγω της έντονης γεύσης και των αρωμάτων που προσθέτει στα πιάτα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο ή στεγνωμένο και συχνά προστίθεται σε πολλά φαγητά, συμπεριλαμβανομένων συνταγών με κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και πίτες. Εδώ είναι μερικοί τρόποι χρήσης του θυμαριού στη μαγειρική:
-
Αρωματικά Σκευάσματα: Το θυμάρι μπορεί να προστεθεί σε σάλτσες, σούπες και στιφάδα για να προσθέσει έντονη γεύση και άρωμα.
-
Ψητά Λαχανικά: Ανακατέψτε λαχανικά όπως πατάτες, καρότα και κολοκύθια με ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι και ψήστε τα στο φούρνο για ένα υγιεινό και γευστικό συνοδευτικό.
-
Φασολάδα ή Στριφάδα: Το θυμάρι μπορεί να προστεθεί σε φασολάδες, στριφάδες και λαχανόσουπες για να δώσει έντονη γεύση.
-
Ψητά Κρέατα: Προσθέστε θυμάρι στο ψητό κοτόπουλο, χοιρινό ή αρνί για να αναδείξετε τη γεύση του κρέατος.
-
Μαρινάδες: Το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μαρινάδες για κρέας ή ψάρια για να προσθέσει αρώματα και γεύση.
-
Αρωματικά Αλάτια: Μπορείτε να φτιάξετε αρωματικά αλάτια προσθέτοντας θυμάρι σε αλάτι και αφήνοντάς το να απορροφήσει το άρωμα του για μερικές εβδομάδες.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς τρόπους χρήσης του θυμαριού στη μαγειρική, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες δημιουργικές χρήσεις ανάλογα με τη δημιουργικότητα και τις προτιμήσεις σας στην κουζίνα
ΚΡΗΤΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙ ΣΕ ΡΟΦΗΜΑΤΑ:
Το Κρητικο θυμάρι μπορεί να προστεθεί σε διάφορα ροφήματα για να προσφέρει τον χαρακτηριστικό του γευστικό και αρωματικό χαρακτήρα, καθώς και για τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Εδώ είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι σε ροφήματα:
-
Θυμαρότεϊο: Προσθέστε φρέσκο ή στεγνωμένο θυμάρι σε ζεστό νερό και αφήστε το να εκχυλίσει για λίγα λεπτά, σαν τσάι. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μέλι ή λεμόνι για γεύση.
-
Καυτη Λεμονάδα με Θυμάρι: Προσθέστε θυμάρι σε ζεστό νερό και προσθέστε φρέσκο λεμόνι και μέλι για μια αναζωογονητική και αρωματική λεμονάδα.
-
Ρόφημα με Θυμάρι και Μέλι: Ανακατέψτε θυμάρι με ζεστό νερό και προσθέστε μέλι για γλυκύτητα. Αυτό το ρόφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τον πονόλαιμο ή να προσφέρει θεραπευτικά οφέλη για το αναπνευστικό σύστημα.
-
Ρόφημα με Θυμάρι και Μαντζουράνα: Ανακατέψτε θυμάρι με μαντζουράνα για ένα ρόφημα που θα προσφέρει αναζωογόνηση και θεραπευτικά οφέλη.
-
Ρόφημα με Θυμάρι και Κύμινο: Προσθέστε θυμάρι και κύμινο σε ζεστό νερό για ένα ρόφημα που θα προσφέρει γεύση και θεραπευτικά οφέλη. Ο κύμινος μπορεί να προσθέσει επιπλέον γεύση και να προσφέρει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες.
Προσοχή:Όλα τα παραπάνω έχουν ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.
ΤΟ ΘΥΜΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ:
Το θυμάρι είναι ένα φυτό με πλούσια ιστορία και πολλές ιστορίες που συνδέονται με αυτό στον πολιτισμό και τη λαϊκή παράδοση. Αν και οι ιστορίες αυτές μπορεί να είναι μύθοι ή απλές αφηγήσεις, αποτελούν ένα μέρος του πλούσιου πολιτισμικού κληροδοτήματος που σχετίζεται με το θυμάρι. Ορισμένες δημοφιλείς ιστορίες περιλαμβάνουν:
-
Η Μύθος της Αφροδίτης και του Αδώνιδος: Σύμφωνα με τη μυθολογία, το θυμάρι ήταν αφιερωμένο στη θεά της αγάπης, της Αφροδίτης. Υπάρχει μια ιστορία ότι το θυμάρι προέκυψε από τα δάκρυα που έριξε η Αφροδίτη όταν ο αγαπημένος της, ο Αδώνις, έπεσε στον πειρασμό του Άδη, του θεού του Άδου.
-
Η Θρυλική Προστασία από τα Κακά Πνεύματα: Σε ορισμένες λαϊκές παραδόσεις, το θυμάρι θεωρείται ως προστατευτικό βότανο από κακά πνεύματα και κακό μάτι. Ανέκδοτες ιστορίες λένε ότι οι άνθρωποι θα τοποθετούσαν κλαδιά θυμαριού στις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών τους για προστασία.
-
Η Ιατρική Χρήση: Το θυμάρι ήταν γνωστό για τις ιατρικές του ιδιότητες και χρησιμοποιήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών, όπως ο πονόλαιμος και οι πεπτικές διαταραχές.
Αυτές οι ιστορίες, μεταξύ πολλών άλλων, συνθέτουν τον μύθο και την παράδοση που περιβάλλουν το θυμάρι, δίνοντάς του μια μοναδική θέση στην ανθρώπινη ιστορία και κουλτούρα.
Η ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΚΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Πάντα φροντίζουμε να παραλαμβάνετε την καλύτερη και προτιμότερη συσκευασία η οποία είναι ανάλογη της ποσότητας, της μορφής του προϊόντος , της υγρασίας, του μεγέθους κλπ. Οι διαθέσιμες συσκευασίες ποικίλουν. Σακουλάκι οικολογικό kraft – σακουλάκι zip lock ασφαλείας – πλαστικά κουτάκια τύπου taper – πλαστικές σακούλες τροφίμων vacuum – υάλινα ή πλαστικά βαζάκια με ή χωρίς σταγονόμετρο (αφορά τα υγρά έλαια κλπ) και άλλου τύπου συσκευασίες που προστατεύουν το προϊόν και διασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα.
Οι φωτογραφίες συσκευασίας ή και προβολής των προϊόντων είναι ενδεικτικές.
ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ
ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ
Η συσκευασία που θα επιλέξετε θα συνοδεύεται με προσωποποιημένο ταμπελάκι το οποίο θα αναφέρει, το όνομα σας, τα γραμμάρια, την ημερομηνία συσκευασίας και λήξης και άλλες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι θα παραλάβετε την πιο φρέσκια παραλαβή αποκλειστικά για εσάς.
The information below is required for social login
Σύνδεση
Δημιουργία νέου λογαριασμού