ΝΤΟΜΑΤΑ ΛΙΑΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΝΤΟΜΑΤΑ ΛΙΑΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ Νο60

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ Νο60

ΝΤΟΜΑΤΑ ΛΙΑΣΤΗ ΕΛΛΑΔΑΣ

0,75 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90154
Κωδικός θέσης:
Πόντοι που κερδίζεις: 150

Η ντομάτα λιαστή είναι δημοφιλής στην ελληνική κουζίνα. Οι λιαστές ντομάτες παρασκευάζονται με τον τρόπο της αφυδάτωσης, όπου οι ντομάτες έχουν εκτεθει, είτε υπαίθρια είτε σε φούρνο, μέχρι να αφυδατωθούν και να αποκτήσουν την επιθυμητή σταθερή υφή και γεύση.

Ορισμένες ιδιότητες της λιαστής ντομάτας περιλαμβάνουν:

  1. Υψηλή διατροφική αξία: Αν και η διαδικασία αφύδατωσης μπορεί να μειώσει το ποσοστό νερού, η λιαστή ντομάτα παραμένει πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Α, Β και C, και αντιοξειδωτικά.

  2. Πλούσια γεύση: Η αφυδατωμένη δομή της ντομάτας λιαστής ενισχύει τη γεύση της, καθιστώντας την εντονότερη και πιο γλυκιά σε σύγκριση με τις φρέσκες ντομάτες.

  3. Διατηρησιμότητα: Η λιαστή ντομάτα έχει μακρά διάρκεια ζωής, καθώς η αφύδατη κατάστασή της μειώνει τον κίνδυνο σήψης και επιτρέπει την αποθήκευσή της για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

  4. Ευελιξία στη χρήση: Η λιαστή ντομάτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές, όπως σε σάλτσες, πίτσες, αντιπάστα, πιάτα με ζυμαρικά και πολλά άλλα. Η πυκνή υφή και η έντονη γεύση της προσθέτουν ένα μοναδικό άρωμα και γεύση στα πιάτα.

ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Η λιαστή ντομάτα παρέχει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία. Αν και η ακριβής σύνθεση θα μπορούσε να ποικίλει ανάλογα με την ποικιλία και τη μέθοδο παρασκευής, γενικά τα θρεπτικά χαρακτηριστικά της λιαστής τομάτας περιλαμβάνουν:

  1. Βιταμίνες: Είναι πλούσια πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνης Α, Β και C. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος και της όρασης, η βιταμίνη Β συμβάλλει στο μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών και η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και την απορρόφηση του σιδήρου.

  2. Αντιοξειδωτικά: Περιέχει αντιοξειδωτικά, όπως λυκοπένιο, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες και στη μείωση του κινδύνου ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι καρκίνοι.

  3. Αντιφλεγμονώδη: Η λιαστή ντομάτα μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη ιδιότητες λόγω των φυτοχημικών που περιέχει, όπως οι φλαβονοειδή και οι φυτοστερόλες.

  4. Λιποποιητικές ουσίες: Περιέχει μικρές ποσότητες λιπιδίων, κυρίως ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την καλή λειτουργία του οργανισμού.

  5. Ιχνοστοιχεία: Περιλαμβάνει ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο, φωσφόρο και σίδηρο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του οργανισμού.

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ:

Οι λιαστές ντομάτες έχουν έντονη γεύση και αρωματικότητα, που τις καθιστούν ιδανικές για πολλές μαγειρικές χρήσεις. Ορισμένες από τις ιδιότητές τους στη μαγειρική περιλαμβάνουν:

  1. Γεύση: Οι λιαστές ντομάτες έχουν έντονη, γλυκιά και ζουμερή γεύση που προέρχεται από τη συγκέντρωση των ζάχαρων κατά τη διαδικασία της ξήρανσης. Αυτή η εμφάνιση τους τις καθιστά ιδανικές για χρήση σε ποικίλες συνταγές.

  2. Συνταγές: Χρησιμοποιούνται σε ποικίλες συνταγές, όπως σάλτσες για ζυμαρικά, πίτσες, ψητά, ομελέτες, σαλάτες, αντιπάστα και πολλά άλλα. Η έντονη γεύση τους μπορεί να ενισχύσει τα γεύματα και να προσθέσει βάθος στο αρωματικό προφίλ των πιάτων.

  3. Διατηρησιμοτητα: Επειδή οι λιαστές ντομάτες είναι αφυδατωμένες, έχουν μακρά διάρκεια ζωής και μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό τα καθιστά εξαιρετικά πρακτικές για την αποθήκευση και τη χρήση όταν χρειάζονται.

  4. Προσθήκη Σε Γεύσεις: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσθέσουν γεύση και πλούτο σε σούπες, στιφάδα, ριζότο, σάλτσες και άλλα πιάτα.

  5. Διακόσμηση: Επιπλέον της γεύσης τους, οι λιαστές ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διακοσμητικό στοιχείο σε πιάτα, προσθέτοντας χρώμα και αισθητική αξία.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Η λιαστή τομάτα έχει μια μακρά ιστορία που χρονολογείται αιώνες πίσω. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πιθανότατα ήταν μεταξύ των πρώτων που αποξήραναν τις ντομάτες για να τις αποθηκεύσουν και να τις χρησιμοποιήσουν σε διάφορες μορφές. Οι Ελληνες και Ρωμαίοι περιέγραψαν συχνά τις τομάτες ως φάρμακο ή ως μέρος της διατροφής τους.

Η λιαστή τομάτα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μεσογειακή κουζίνα από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι πιθανότατα τη χρησιμοποίησαν σε πολλές συνταγές, συμπεριλαμβανομένων σαλατών, σάλτσων και πιάτων με θαλασσινά.

Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η λιαστή τομάτα ήταν επίσης δημοφιλής στην Ευρώπη και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη μεσογειακή κουζίνα. Η παραγωγή λιαστών ντομάτων εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες της Μεσογείου, συμβάλλοντας στη δημιουργία πλούσιων γεύσεων και παραδοσιακών πιάτων.

Ο μύθος της αγάπης: Σε ορισμένες κουλτούρες, η λιαστή τομάτα συνδέεται με την αγάπη και την ευτυχία. Λέγεται ότι η λιαστή τομάτα ήταν ένα αγαπημένο δώρο που έδιναν οι εραστές στους συντρόφους τους, εκφράζοντας την αγάπη και την εκτίμησή τους.

 
 
 
Χρησιμοποιούμε cookies και παρόμοιες τεχνολογίες, προκειμένου να βελτιώσουμε και να εξατομικεύσουμε την περιήγησή σας, καθώς και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Δείτε αναλυτικά την πολιτική μας.