ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΓΙΕΝ (Cayenne pepper)

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΓΙΕΝ (Cayenne pepper)

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΓΛΥΚΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ

ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ (EXTRA INDIAN CHILI) ΤΣΙΛΙ ΙΝΔΙΩΝ

ΠΙΠΕΡΙ ΚΟΚΚΙΝΟ (EXTRA INDIAN CHILI) ΤΣΙΛΙ ΙΝΔΙΩΝ

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΓΙΕΝ (Cayenne pepper)

0,46 €
Διαθεσιμότητα: Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός προϊόντος
90067
Κωδικός θέσης:
01-43
Πόντοι που κερδίζεις: 92

ΠΙΠΕΡΙ (ΠΑΠΡΙΚΑ) ΚΑΓΙΕΝ Cayenne ΚΟΚΚΙΝΟ 

Το Πιπέρι (Πάπρικα) καγιέν - Cayenne είναι η αποξηραμένη και τριμμένη καυτερή πιπεριά (τσίλι) και χρησιμοποιείται για να αρωματίσει πιάτα. 

Η καυστικότητα του είναι περίπου 40-50.000 μονάδες της κλίμακας Scoville . Είναι 4-5 φορές πιο καυτερό από την κλασσική πάπρικα.

Ονομάζεται Cayenne από το όνομα του ομώνυμου ποταμού στη Γαλλική Γουινέα στην Λατινική Αμερική δίπλα από τη Βραζιλία.

 Η γεύση που έχει το πιπέρι καγιέν - δεν είναι ίδια με το πιπέρι, είναι μέτρια ή αρκετά καυτερή και σίγουρα φρουτώδης γεύση.

Σε αντίθεση με την πάπρικα- που είναι σχετικά πιο γλυκιά, η φρουτώδης γεύση του καγιέν κάνει τη διαφορά.

Αυτό επιτρέπει στο καγιέν να είναι συμβατό με μια ποικιλία από πιάτα και εθνικές κουζίνες.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πιπέρι καγιέν στη λεμονάδα σας για να της δώσετε μια ιδιαίτερα μοναδική γεύση. Άλλωστε οι ιδιότητες του καγιέν και του λεμονιού είναι γνωστό ότι βοηθούν στην καταπολέμηση των κακών βακτηρίων στο σώμα.  

Το πιπέρι καγιέν έχει πολλά θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στην υγεία σας. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Β, C και Ε και κάλιο και μαγγάνιο. Βελτιώνει επίσης την υγεία της καρδιάς, προάγει την απώλεια βάρους, βελτιώνει την πέψη, βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό .

Ιδανική Αποθήκευση: Το πιπέρι Καγιέν πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος σε προστατευμένο από το άρωμα υλικό συσκευασίας.

 

Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΠΡΙΚΑΣ

Έχουμε συνηθίσει να λέμε «πιπέρια» εννοώντας ένα μπαχαρικό που δίνει άρωμα ή γεύση ή καυστικότητα ή γλυκύτητα ή και κάποια από όλα αυτά μαζί. Όμως στην  πραγματικότητα τα «πιπέρια» προέρχονται από δύο τελείως διαφορετικά φυτά τα οποία βρίσκονταν σε τελείως άσχετες και μακρινές περιοχές , Την Νότια Ασία και την Κεντρική Αμερική.

Από  το «πιπέρι» (piper στα Λατινικά) που είναι εγγενές φυτό της Νότιας Ασίας με τον ομώνυμο καρπό του και η «πάπρικα»  (paprika) που είναι το αποξηραμένο και τριμμένο προιόν που προέρχεται από το φυτό της πιπεριάς (Capsicum annuum η επιστημονική του ονομασία ) , ένα εγγενές φυτό της Κεντρικής Αμερικής .    

Το πιπέρι έχει καυτερή γεύση εξαιτίας της πιπερίνης (piperine) – η πάπρικα εξαιτίας της καψαικίνης (capsicum) .

Οι αλεσμένοι, αποξηραμένοι και μαγειρεμένοι κόκκοι πιπεριού χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα, τόσο για γεύση όσο και ως παραδοσιακό φάρμακο. Η πάπρικα είναι προϊόν αποξήρανσης της γνωστής μας πιπεριάς (chili) και επινοήθηκε η άλεση και χρησιμοποίηση ως σκόνη και μπαχαρικό προκειμένου να αντικαθιστά το μαύρο πιπέρι μετά τον 16ο αιώνα.

Το πιπέρι είναι γνωστό για τη χρήση του τουλάχιστον από πριν 4.000 χρόνια.

Στην Αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό από τον τέταρτο αιώνα π.Χ., αν και ήταν πιθανώς ένα ασυνήθιστο και ακριβό είδος που μόνο οι πολύ πλούσιοι μπορούσαν να αγοράσουν.

Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο ( πιπέρι ή πάπρικα) απογειώνουν τις γεύσεις και η επιλογή είναι αποκλειστικό προνόμιο του σεφ , δική σας δηλαδή .

Το πιο σημαντικό είναι να είναι προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και η εταιρεία μας με τους ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους και τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας εξασφαλίζει ότι θα παραλάβετε τα καλύτερα του κόσμου.  

 

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας που περιλαμβάνει την κλίμακα καψίματος των πιπεριών:

  1. Πιπέρι Πρωτείνης (Sweet Bell Pepper): 0 SHU
  2. Πιπέρι Banana Pepper: 0-500 SHU
  3. Πιπέρι Pimento: 100-500 SHU
  4. Πιπέρι Anaheim: 500-2,500 SHU
  5. Πιπέρι Cubanelle: 1,000-2,000 SHU
  6. Πιπέρι Σέρρανο: 10,000-23,000 SHU
  7. Πιπέρι Cayenne: 30,000-50,000 SHU 
  8. Πιπέρι Thai Pepper: 50,000-100,000 SHU
  9. Πιπέρι Habanero: 100,000-350,000 SHU
  10. Πιπέρι Scotch Bonnet: 100,000-350,000 SHU
  11. Πιπέρι Ghost Pepper (Bhut Jolokia): 800,000-1,041,427 SHU
  12. Πιπέρι Trinidad Scorpion: 1,200,000-2,000,000 SHU
  13. Πιπέρι Carolina Reaper: 1,400,000-2,200,000 SHU

Παρακάτω ένας πίνακας που περιλαμβάνει την πικράδα του πιπεριού Cayenne σε σύγκριση με άλλα γνωστά πιπέρια:

  • Πιπέρι Πρωτείνης (Sweet Bell Pepper): 0 SHU
  • Πιπέρι Banana Pepper: 0-500 SHU
  • Πιπέρι Pimento: 100-500 SHU
  • Πιπέρι Anaheim: 500-2,500 SHU
  • Πιπέρι Σέρρανο: 10,000-23,000 SHU
  • Πιπέρι Cayenne: 30,000-50,000 SHU
  • Πιπέρι Γουινέας (Μελεγκέτα): 30,000-50,000 SHU
  • Πιπέρι Thai Pepper: 50,000-100,000 SHU
  • Πιπέρι Habanero: 100,000-350,000 SHU
  • Πιπέρι Scotch Bonnet: 100,000-350,000 SHU
  • Πιπέρι Ghost Pepper (Bhut Jolokia): 800,000-1,041,427 SHU
  • Πιπέρι Trinidad Scorpion: 1,200,000-2,000,000 SHU
  • Πιπέρι Carolina Reaper: 1,400,000-2,200,000 SHU

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

Το πιπέρι Cayenne, εκτός από τη χρήση του στη μαγειρική ως μπαχαρικό λόγω της έντονης πικάντικης γεύσης του, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Ορισμένα από τα δυνητικά οφέλη του πιπεριού Cayenne περιλαμβάνουν:

  1. Αντιφλεγμονώδεις Ιδιότητες: Το καψαϊκίνη, το ενεργό συστατικό που δίνει στο πιπέρι Cayenne την πικάντικη του γεύση, έχει επιδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

  2. Ανακούφιση από τον πόνο: Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του πόνου. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλά προϊόντα για την ανακούφιση από πόνους όπως οι πόνοι μυών, οι αρθρίτιδες και οι πονοκέφαλοι.

  3. Βελτίωση της πέψης: Το πιπέρι Cayenne μπορεί να ενθαρρύνει την παραγωγή σάλιου και την εκκρίσεις πέψης, βοηθώντας έτσι στην καλύτερη πέψη των τροφίμων και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

  4. Υποστήριξη του κυκλοφορικού συστήματος: Ορισμένες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, που μπορεί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

  5. Υποστήριξη της απώλειας βάρους: Υπάρχουν μερικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού και τη μείωση του λίπους του σώματος, αν και περισσότερη έρευνα είναι αναγκαία για να επιβεβαιωθούν αυτές οι ιδιότητες.

Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του πιπεριού Cayenne για θεραπευτικούς σκοπούς θα πρέπει να γίνεται με προσοχή και να συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας, ειδικά αν πάσχετε από κάποια υπάρχουσα πάθηση ή παίρνετε φάρμακα.

ΧΡΗΣΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ: 

  1. Στις σάλτσες και τα φαγητά: Προσθέστε μια προσαρμοσμένη ποσότητα πιπέρι Cayenne σε σάλτσες, σούπες, κάρυ, στιφάδο, και άλλα φαγητά για να προσθέσετε έναν αυξημένο επίπεδο πικάντικης γεύσης.

  2. Σε μαρινάδες: Χρησιμοποιήστε το πιπέρι Cayenne σε μαρινάδες για κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι για να δώσετε έναν επιπλέον πικάντικο χαρακτήρα.

  3. Σε αλεσμένο κρέας: Προσθέστε μια μικρή ποσότητα πιπέρι Cayenne σε αλεσμένο κρέας, όπως μπιφτέκια ή μπούργερ, για να του δώσετε μια ευχάριστη πικάντικη γεύση.

  4. Σε αυγά: Προσθέστε λίγο πιπέρι Cayenne στα αυγά πριν τα ψήσετε ή τα μαγειρέψετε για μια γεύση με πικάντικο χαρακτήρα.

  5. Σε αλμυρά γλυκά: Κάποιοι άνθρωποι απολαμβάνουν τον συνδυασμό του πιπέρι Cayenne με γλυκά, όπως σοκολάτα, για μια ανατρεπτική εμπειρία γεύσης.

  6. Σε ποτά: Προσθέστε μια μικρή ποσότητα πιπέρι Cayenne σε κοκτέιλ, όπως την Bloody Mary, για να προσθέσετε μια ελαφρώς πικάντικη γεύση.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιπέρι Cayenne στην κουζίνα, αλλά η δημιουργικότητά σας δεν έχει όρια. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε στα αγαπημένα σας φαγητά και ποτά για μια νέα εμπειρία γεύσης.

 ΧΡΗΣΗ ΩΣ ΡΟΦΗΜΑ: Ένα ρόφημα με πιπέρι Cayenne μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη προσθήκη στη διατροφή σας, καθώς το πιπέρι Cayenne έχει αρκετά ενδιαφέρουσες θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο, λόγω της έντονης πικάντικης γεύσης του, πρέπει να ληφθούν υπόψη ορισμένες προειδοποιήσεις και προσαρμογές για να γίνει απολαυστικό και ευεργετικό. Εδώ είναι ένα παράδειγμα απλού ροφήματος με πιπέρι Cayenne:

Υλικά:

  • 1 κούπα ζεστό νερό
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι Cayenne (ή προσαρμόστε την ποσότητα ανάλογα με τη δική σας προτίμηση για πικάντικοτητα)
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για γλυκύτητα (προαιρετικά)

Οδηγίες:

  1. Ζεστάνετε το νερό μέχρι να είναι σχεδόν βραστό.
  2. Προσθέστε το πιπέρι Cayenne και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί.
  3. Προσθέστε το χυμό λεμονιού και ανακατέψτε ξανά.
  4. Αν θέλετε, προσθέστε μέλι ή σιρόπι σφενδάμου για γλυκύτητα και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί εντελώς.
  5. Απολαύστε το ρόφημα αμέσως, ενώ είναι ακόμα ζεστό.

Αυτό το ρόφημα με πιπέρι Cayenne μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενέργειακό ποτό το πρωί ή ως ένας τρόπος να ξεκινήσετε την ημέρα σας με έναν ωθητικό τρόπο. Ενθαρρύνεται να προσαρμόσετε τις ποσότητες των συστατικών ανάλογα με τις προτιμήσεις σας και να προσαρμόσετε την πικάντικη ένταση στο επίπεδο που σας είναι άνετο. Επίσης, αν δεν σας αρέσει η πικάντικη γεύση, μπορείτε να αραιώσετε περισσότερο το πιπέρι Cayenne ή να το αφαιρέσετε εντελώς. Πάντα θυμηθείτε να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε ή αλλάξετε οποιοδήποτε ρόφημα στη διατροφή σας, ειδικά αν έχετε οποιοδήποτε υπάρχον ιατρικό πρόβλημα.

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ:

Το πιπέρι Cayenne έχει περάσει από διάφορους μύθους και ιστορίες που το έχουν κάνει να γίνει ακόμα πιο αναγνωρίσιμο. Αν και ορισμένες από αυτές τις ιστορίες μπορεί να είναι μυθιστορήματα, εξακολουθούν να αναδεικνύουν την επίδραση που έχει το πιπέρι Cayenne στην κουλτούρα και την ιστορία. Ορισμένοι από αυτούς τους μύθους και τις ιστορίες περιλαμβάνουν:

  1. Ο Θρύλος του πικάντικου φίδιου: Υπάρχει ένας αρχαίος μύθος που λέει ότι ένας μάγος δημιούργησε το πιπέρι Cayenne από το δάκτυλο ενός πικάντικου φιδιού. Η ιστορία αυτή τονίζει την έντονη πικάντικη γεύση του πιπεριού.

  2. Το πιπέρι των θαυμάτων: Σε ορισμένες κουλτούρες, το πιπέρι Cayenne θεωρείται ως ένα "πιπέρι των θαυμάτων" και πιστεύεται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες που μπορούν να θεραπεύσουν διάφορα προβλήματα υγείας.

  3. Η Ιστορία της Ονομασίας: Ορισμένοι λένε ότι η λέξη "Cayenne" προέρχεται από τον ινδιάνικο όρο "kian", που σημαίνει "θεός του πυρός", εξαιτίας της έντονης καύσης που προκαλεί το πιπέρι.

  4. Οι Ανακαλύψεις του Χριστόφορου Κολόμπου: Ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε το πιπέρι Cayenne κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κεντρική και Νότια Αμερική, και το εισήγαγε στην Ευρώπη. Η εισαγωγή αυτή έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της διεθνούς κουζίνας.

Αυτές οι ιστορίες και μύθοι, αν και μπορεί να μην έχουν καμία ιστορική βάση, αντικατοπτρίζουν τη σημαντική θέση που κατέχει το πιπέρι Cayenne στην κουλτούρα και την ιστορία πολλών κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο.